W porze letnich upałów pracodawca /komendant ma obowiązek zapewnić zimne napoje pracownikom/funkcjonariuszom zatrudnionym:
– przy pracach /w służbie na otwartej przestrzeni – kiedy temperatura otoczenia przekracza 25°C,
– w pracy/służbie w pomieszczeniach – kiedy temperatura na stanowisku pracy przekracza 28°C.
PODSTAWA PRAWNA:
Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1510 z późn. zm.),
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.),
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996 r. Nr 60, poz. 279 z późn. zm.),
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294).