1 lipca obchodzimy w Polsce Dzień Psa. W dniu dzisiejszego święta najlepszych przyjaciół funkcjonariuszy Straży Granicznej przedstawiamy Wam garść informacji o naszych psach służbowych.
W Straży Granicznej pełni obecnie służbę ponad 188 czworonożnych funkcjonariuszy. Dominują obecnie wśród nich owczarki niemieckie (ponad 60%) oraz owczarki belgijskie (prawie 30%). Formacja jednak (podczas zakupów psów) nie koncentruje się na jednej rasie. Wprowadzane są do służby nowe rasy psów. To bowiem nie rasa, ale predyspozycje każdego zwierzęcia są najważniejsze. Dziś więc w Straży Granicznej można spotkać pojedynczych przedstawicieli ras tj. m.in.: cocker spaniel, parson russel terier, chodsky pes, płochacz niemiecki, jagdterrier. W służbie sprawdzają się też labradory, retrievery oraz owczarki holenderskie, które (ze względu na doskonałe predyspozycje do szkolenia) jako psy specjalne do wyszukiwania materiałów wybuchowych i broni oraz narkotyków wykorzystywane są już od kilku lat. W formacji szkolone są psy o specjalnościach: patrolowo-obronne, tropiąco-patrlowe, tropiące, specjalne: do wyszukiwania broni, materiałów wybuchowych i narkotyków.
Przed rozpoczęciem służby każdy pies oraz jego przewodnik przechodzą wspólnie półroczne szkolenie w Ośrodku Szkoleń Specjalistycznych SG w Lubaniu. To zarówno dla psa, jak i jego przewodnika nowe doświadczenia w ich wzajemnej komunikacji, czas budowania więzi i zaufania, kształtowanie wzajemnych relacji. Podczas szkolenia przewodnicy zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu tresury oraz zasad wykorzystywania psa w służbie, przechodzą ćwiczenia terenowe z czworonogami i poznają podstawy opieki weterynaryjnej. Uczą się między innymi jak udzielić psu pierwszej pomocy oraz jak odczytywać jego zachowania.
Dziękujemy naszym czworonożnym funkcjonariuszom za ich codzienną służbę i życzymy samych udanych akcji i oczywiście najsmaczniejszych przekąsek 🙂
Korzystając ze strony www.zonadwislanski.pl zgadzasz się na stosowanie przez nas plików cookie w celu poprawienia funkcjonalności strony. more information
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.