Aktualności Zarządu Oddziałowego

Komendant Główny SG udzielił odpowiedzi na stanowisko NSZZ FSG w sprawie reorganizacji Straży Granicznej

(…) Zgodnie z art. 19 ust.3 ustawy o związkach zawodowych z dnia 23 maja 1991 r. (Dz. U. 1991 Nr 55 poz. 234 z późn. zm.) informuję Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Funkcjonariuszy Straży Granicznej o stanowisku Komendanta Głównego Straży Granicznej wobec stanowiska Związku, zajętego w piśmie KKW NSZZ FSG/2/VIII/2013 z dnia 8 stycznia 2013 r., dotyczącego opiniowanego projektu  zarządzenia  Komendanta  Głównego  Straży  Granicznej w sprawie organizacji wchodzących w skład Straży Granicznej komend oddziałów, placówek, dywizjonów oraz ośrodków szkolenia. W szczególności informuję o powodach odrzucenia części tego stanowiska . (…)

Odpowiedź Komendanta Głównego SG do pobrania w pdf

Komendant Główny SG częściowo przychylił się do uwag NSZZ FSG zawartych poniżej:

(…)” Po ponownej analizie etatów PSG Poznań-Ławica, PSG Warszawa-Okęcie i PSG Warszawa-Modlin uwzględniono natomiast uwagi NSZZ FSG wskazujące na potrzebę zwiększenia etatów wymienionych placówek o odpowiednio 20, 15 i 10 stanowisk. Jednocześnie przychylając się do stanowiska NSZZ FSG o zmniejszaniu stanów osobowych w placówkach SG na terytorium kraju w sposób ewolucyjny w celu zminimalizowania skutków społecznych związanych z reorganizacją, Komendant Główny Straży Granicznej podjął decyzję o zwiększeniu ilości etatów na stanowiskach wykonawczych w następujących placówkach:

(…)
b)    w Nadwiślańskim Oddziale SG:
–    Warszawa  –  Okęcie  etat 410  funkcjonariuszy  i  26  pracowników  (wzrost  w  stosunku do opracowanej struktury o 15 stanowisk funkcjonariuszy i 6 pracowników),
–    Warszawa   –  Modlin   etat   175  funkcjonariuszy   i   10  pracowników   (wzrost   w   stosunku do opracowanej struktury o 10 stanowisk funkcjonariuszy).